Monikulka

Monikulka

Kucharz
[Przepisów: 7]

Makaron zapiekany z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i łatwe danie obiadowe. Dzieci je uwielbiają .

Makaron zapiekany z twarożkiem

Składniki:

Makaron zapiekany z twarożkiem

 

  • 20 dag makaronu (krajanka, świderki)
  • 1 1/2 opakowania twarożku homogenizowanego ( po 25 dag)
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego lub trochę otartej skórki z cytryny
  • 1-2 łyżki rodzynków
  • 1/4 kostki masła (6 dag)
  • 2 dag bułki tartej

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z twarożkiem

ETAP 1:

Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć, wymieszać z 2 łyżkami masła. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skórkę cytrynową lub cukier waniliowy, twarożek, sparzone i osuszone rodzynki i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Masę serową lekko wymieszać z makaronem, włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, skropić z wierzchu resztą masła i wstawić do gorącego piekarnika na ok 30 minut.


Tagi:

makaron tarta