gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron zapiekany z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z jajkami i żółtym serem

Makaron zapiekany z jajkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron zapiekany z jajkami

 

  • 1 opakowanie makronu muszelki (400gram)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z makronu
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • 100 gram sera żółtego

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z jajkami
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy. Wodę wlewamy do małego garnuszka, dodajemy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy mieszając. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do dań z makaronu. Makaron przekładamy do miski, wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Makaron z sosem przekładamy do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. Jajka myjemy, wbijamy na rozgrzany tłuszcz (margarynę) na patelnię jedno obok drugiego. Smażymy powoli, lekko solimy jak tylko białka się zetną. Zdejmujemy z patelni łopatką i układamy na makaronie. Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 20-30 minut.
Makaron zapiekany z jajkami
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy.
Makaron zapiekany z jajkami
Wodę wlewamy do małego garnuszka, dodajemy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy mieszając. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do dań z makaronu. Makaron przekładamy do miski, wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy.
Makaron zapiekany z jajkami
Makaron z sosem przekładamy do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego, układamy jaka i posypujemy startm serem.