SUPERPRZEPIS

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji Więcej zdjęć (3)

Ciasteczka są tak słodkie, że wystarczy jedna sztuka i już jesteśmy zasłodzeni na dłuższy czas. Zdaję sobie, że moje makaroniki nie są tak piękne jak te klasyczne - myślę, że to wynik użycia ksylitolu zamiast klasycznego cukru.

Składniki:

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji

 

  • 2 białka-jajka rozm. M
  • 115 g orzechów włoskich łuskanych
  • 100 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki dżemu malinowego niskosłodzonego

Sposób przygotowania:

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji

ETAP 1:

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji
zimne białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli

Białka przed przygotowywaniem ciasteczek należy schłodzić.
Orzechy przełożyć do blendera, dodać 80 g ksylitolu. Zmielić drobno.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

ETAP 2:

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji
do ubitej piany dodawać cukier brzozowy po łyżczce tak jak do bezy

Następnie po łyżeczce dodawać pozostały ksylitol. Mieszać do rozpuszczenia cukru.

ETAP 3:

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji
do masy białkowej dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać

Do miski przesypać orzechy i wymieszać ostrożnie łopatką, aby piana nie opadła.

ETAP 4:

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji
blachę wylożyć masą ciasteczkową i piec około 15-17 minut

Nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć na 30 minut. W tym czasie na powierzchni ciasteczka powinna zrobić się "skorupka".


Do nagrzanego do 150 st piekarnika wstawić blachę i piec około 15-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć blachę z piekarnika, zostawić ciasteczka do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 5:

Makaroniki orzechowe w lżejszej wersji
na połowę ciasteczek wylożyć dżem i przykryć resztą ciastek

Zdjąć ciasteczka z papieru. Ciasteczka przekładać dżemem malinowym.