Sposób przygotowania:
Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką
Kruszonka :
Do miseczki przekładamy masło, dodajemy cukier, mąkę i cynamon i rozcieramy w rękach składniki aż do uzyskania kruszonki – odstawiamy ją na bok. W misce łączymy ze sobą jogurt, jajka i oliwę – mieszamy aż do połączenia się składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą – dodajemy cukier mieszamy. Do miski z oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i porzeczki i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy.
Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta ( u mnie po 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je 20-30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia, smacznego.
Inspiracja – jeden z magazynów kulinarnych
Do miseczki przekładamy masło, dodajemy cukier, mąkę i cynamon i rozcieramy w rękach składniki aż do uzyskania kruszonki – odstawiamy ją na bok. W misce łączymy ze sobą jogurt, jajka i oliwę – mieszamy aż do połączenia się składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą – dodajemy cukier mieszamy. Do miski z oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i porzeczki i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy.
Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta ( u mnie po 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je 20-30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia, smacznego.
Inspiracja – jeden z magazynów kulinarnych
karolinaOla
Igraszki Losu
SylaUla
Igraszki Losu