Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Delikatne, mięciutkie pełne jagód babeczki z pachnącą cynamonem kruszonką polecają się na małe co nieco do kawy.

Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką

 

  • Kruszonka:
  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Babeczki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 mały jogurt naturalny (200 ml )
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki jagód
  • ½ szklanki porzeczki czerwonej (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką
Kruszonka :

Do miseczki przekładamy masło, dodajemy cukier, mąkę i cynamon i rozcieramy w rękach składniki aż do uzyskania kruszonki – odstawiamy ją na bok. W misce łączymy ze sobą jogurt, jajka i oliwę – mieszamy aż do połączenia się składników.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą – dodajemy cukier mieszamy. Do miski z oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i porzeczki i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy.

Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta ( u mnie po 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką.

Tak przygotowane babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je 20-30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia, smacznego.

Inspiracja – jeden z magazynów kulinarnych 
Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką
Jogurt łączymy z jajkami i oliwą - mieszamy
Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, soda i cukrem
Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką
Ciasto łączymy delikatnie z jagodami i porzeczkami
Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką
Ciasto przekładamy na blachę, babeczki posypujemy kruszonką pieczemy