Sposób przygotowania:
Makaroniki z musem z suszonych jabłek
Ciastka: Zaczynamy od wymieszania cukru pudru ze zmielonymi orzechami. Można zmielić je w malakserze na drobny proszek, a potem jeszcze przesiać je przez sito. Cukier puder również przesiać. Ciepłe białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce drobnego cukru i kontynuować, aż cukier całkowicie połączy się z pianą. Odstawić mikser, wsypać orzechy z cukrem pudrem do ubitych białek, a następnie szpatułką bądź drewnianą łyżką powoli i dokładnie połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć gotową masę do rękawa cukierniczego lub szprycy, a na blachę położyć papier do pieczenia, dla ułatwienia można wyrysować na nim za pomocą np. szklanki okręgi. Następnie wyciskać masę na każdy okrąg zostawiając min. 1 cm odstępu. Zostawić ciastka na ok. 15-20 min. do wysuszenia, można to sprawdzić delikatnie dotykając opuszkiem palca masę, która nie przyklei się do niego. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 150st., u mnie pieczenie trwało ok. 15 min, należy zawsze pilnować pieczenia i nie dopuścić do rumienienia się ciastek. Po upieczeniu zostawić je do ostudzenia. (Przepis ten starczył na 2 blachy ciastek.) Mus: Umieścić wszystkie składniki w małym garnku, zamieszać, włączyć średni gaz i dusić całość przez ok. 20-30 min. Następnie zmiksować jabłka na gładki mus, odstawić go do wystudzenia i przekładać nim makaroniki. Częstować od razu. Smacznego :)