Sposób przygotowania:
Makaroniki z czekoladowym ganache
Białka, których będziemy używali do zrobienia naszych makaroników powinny odstać w temperaturze pokojowej najmniej 24 do 36 godzin. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy partiami cukier stale miksując na najwyższych obrotach. Do ubitej, błyszczącej piany dodajemy cukier puder wymieszany z migdałami i bardzo delikatnie mieszamy całość szpatułką, tak aby beza nam nie opadła. Na wcześniej przygotowaną matę sylikonową bądź papier do pieczenia wyciskamy z worka z dużą okrągłą tylką zgrabne kółka z masy. Makaroniki delikatnie się rozleją, więc należy zostawić pomiędzy nimi spore przerwy. Następnie należy je odstawić na 30-60 min aby obeschły. Pieczemy w temp ok 150 stopni ok 8-10 min. Nie powinny zmienić koloru. Jeżeli tak się dzieje należy zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Upieczone makaroniki wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną po czym dopiero zdejmujemy je z blaszki. Makaroniki po upieczeniu są chrupkie na zewnątrz, a w środku delikatnie ciągnące. Ganache: Śmietanę przelewamy do garnka, podpalamy gaz i tuż przed samym zagotowaniem się jej wyłączamy i zalewamy połamaną czekoladę. Czekamy kilka min dodajemy chili do smaku i delikatnie mieszamy całość nie dopuszczając do napowietrzenia mieszaniny. Całość odstawiamy do przestudzenia. Makaroniki przekładamy wystudzonym, ale jeszcze płynnym ganache.
Ankha
Ewa
kołczu
ewrylka
z miła chęcią. Próbuję już 2 dni i nie da rady. Cały czas wyskakuje komunikat że wystąpił nieoczekiwany problem. A bak tych 2 składników to po prostu przeoczenie bo 2 dni wstawiałam ten przepis z 2 przeglądarek.
Więc poproszę o dodanie w moim imieniu przed chili Czekoladowe ganache:
225 g gorzkiej czekolady
180 ml śmietany kremówki
Ja nawet dziś miałam problem z zalogowaniem się tu.
biedroneczki
lukrowanepierniczki