Sposób przygotowania:
Migdałowe makaroniki Amaretto
Posiekane migdały bez skórki prażymy na suchej patelni. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy zmielone migdały oraz mąkę.Mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy placuszki z masy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 10 minut, a następnie kolejne 15 w temp. 150 st.C Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Na wystudzonych makaronikach robimy kleksy czekoladowe i posypujemy je uprażonymi migdałami. Jeśli lubisz słodką zieloną herbatę z miętowymi listkami - zaparztaki arabski napój i podaj go z ciasteczkami.
Halny
Tit
jaNina
Mam książeczkę Libia od kuchni, w której Tanya Valko - autorka , która mieszkała w Libii dzieli się tajnikami tej kuchni. Inspieruję się jej przepisami.
W oryginale są migdały bez skórki. Ja lubię trochę goryczki, więc moje zmielone sa w całosci.
Przy okazji brak jest w kuchniach świata kuchni libijskiej :) a jest libańska :)
Tit
jaNina
Dzięki:)