Sposób przygotowania:
Makaroniki orzechowe w lżejszej wersjiETAP 1:
Białka przed przygotowywaniem ciasteczek należy schłodzić.
Orzechy przełożyć do blendera, dodać 80 g ksylitolu. Zmielić drobno.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
ETAP 2:
Następnie po łyżeczce dodawać pozostały ksylitol. Mieszać do rozpuszczenia cukru.
ETAP 3:
Do miski przesypać orzechy i wymieszać ostrożnie łopatką, aby piana nie opadła.
ETAP 4:
Nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć na 30 minut. W tym czasie na powierzchni ciasteczka powinna zrobić się "skorupka".
Do nagrzanego do 150 st piekarnika wstawić blachę i piec około 15-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć blachę z piekarnika, zostawić ciasteczka do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 5:
Zdjąć ciasteczka z papieru. Ciasteczka przekładać dżemem malinowym.
Jagodowa