Sposób przygotowania:
Makaronowa sałatka z jajkiem i słonecznikiem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ugotowany makaron odcedzić, ugotowane jajka odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie obrać je ze skorupek. Makaron przełożyć do miski i dodać do niego odcedzony zielony groszek z puszki. Jajka niezbyt grubo pokroić, szczypiorek posiekać i dodać oba składniki do makaronu i groszku. Paprykę pokroić i dodać do reszty składników znajdujących się w misce. Na patelni podgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Na patelnię z oliwą przełożyć łuskany słonecznik i obsypać go szczyptą proszkowanego chili i odrobiną granulowanego czosnku. Podprażyć słonecznik przez chwilę na patelni na niedużym ogniu. Dodać gotowy słonecznik do wszystkich składników umieszczonych w misce. Do wszystkich produktów dodać majonez i 1 łyżeczkę musztardy. Wszystko wymieszać doprawiając sałatkę w międzyczasie solą i pieprzem do smaku.