Sposób przygotowania:
Makaronowa sałatka z mortadelą i ogórkami chili
Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Odcedzić makaron i zostawić go na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie jak makaron się gotuje pokroić mortadelę w niezbyt dużą kostkę. Ogórki chili odsączyć z zalewy i także pokroić w kostkę. Czerwone cebule w miarę drobno pokroić. Przestudzony makaron przełożyć do miski i dodać do niego pokrojoną mortadelę, ogórki chili i czerwoną cebulę. Wszystkie umieszczone w misce składniki oprószyć sporą ilością słodkiej mielonej papryki i lubczyku. Do całości dodać majonez. Wszystko wymieszać doprawiając podczas mieszania sałatkę solą i pieprzem do smaku. Jeśli nie mamy ogórków chili to możemy dodać do sałatki zwykłe ogórki konserwowe lub kiszone i doprawić sałatkę dodatkowo przyprawą chili.