Sposób przygotowania:
Makaronowa sałatka z owczym serem i grejpfrutem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przekładamy go do miseczki i zalewamy marynatą przygotowaną z 2 łyżek oleju spod suszonych pomidorów, 0,5 łyżeczki miodu i 2 łyżek soku z grejpfruta. Jednego grejpfruta przekrawamy na pół. Miąższ wydrążamy delikatnie małym nożem i filetujemy- pozbawiamy białej błonki. Przygotowane grejpfrutowe miseczki odkładamy na bok, w nich zaserwujemy danie. Fileciki przekładamy do makaronu. Dodajemy do niego pokrojone na 3 części oliwki z tuńczykiem, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory oraz pokrojony w zgrabną kostkę ser bałkański. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy solą- jej używamy mało, gdyż ser jest słony, i pieprzem. Listki bazylii składamy razem, rolujemy i kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy je do sałatki. Posypujemy prażonymi pestkami dyni. Sałatkę serwujemy w miseczkach grejpfrutowych udekorowaną filetami grejpfruta i bazylią. Smacznego!