kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Makaronowa z oliwkami i kiełbaskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sycący obaidek lub kolacja.

Makaronowa z oliwkami i kiełbaskami

Składniki:

Makaronowa z oliwkami i kiełbaskami

 

  • sól
  • 200 g makaronu
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 dymki
  • mała papryka
  • ogórek konserwowy
  • mały słoik czarnych oliwek 12 sztuk
  • 2 kiełbaski frankfurterki
  • SOS:
  • 100 g majonezu
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Makaronowa z oliwkami i kiełbaskami
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać na durszlaku zimną wodą. Świeży ogórek umyć, przekroić wzdłuć, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Seler i dymkę umyć, drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i białych części, umyć, razem z ogórkiem konserwowym pokroić w kostke. Warzywa wrzucić do salaterki, dodać oliwki i makaron, wymieszać. Frankfurterki wrzucic do rondelka z wrzącą wodą, pogrzać. Wyjąć, ostudzić, pokroić na plasterki, dołożyć do sałatki. Przygotować sos. Majonez wymieszać z octem i olejem, przyprwaić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać sosem, wymieszać.

Tagi:

makaron sosy