Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

makowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

muffiny z dodatkiem maku - pyszne

makowe muffiny

Składniki:

makowe muffiny

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki suchego maku
  • pół szklanki oleju
  • szklankę jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 całe jajo

Sposób przygotowania:

makowe muffiny
dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej dużej miski. Dodajemy następnie do niej cukier, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki suchego maku. Mieszamy lyżką suche składniki. W oddzielnej misce łączymy szklankę jogurtu naturalnego, pół szklanki oleju, pięć łyżek mleka oraz wbijamy jedno całe jajo. Dokładnie mieszamy ze sobą mokre składniki. Najlepiej trzepaczką. Piekrnik nagrzewamy do 180 stopni. Nasze mokre składniki przelewamy do suchych . Mieszamy niestarannie- mają być grudki mączne. Formę na muffiny smarujemy olejem delikatnie aby nie przystały do blaszki muffiny. Napełniamy następnie do 3/4 wysokości i pieczemy ok 30 minut . Najlepiej upewniać się czy są już dobre poprzez wbicie w ciasto suchego patyczka. Jeżeli patyczek będzie po wyciągnięciu suchy oznacza że muffiny już upieczone. Na troszkę odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem