Sposób przygotowania:
Makowe ślimaczki
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dosypujemy do niej cukier oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy robotem na niskich obrotach ( lub ręcznie ) aż osiągniemy jednolitą, zwartą konsystencję. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Gotową masę makową mieszamy z surowym jajkiem. Schłodzone wcześniej ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy podsypując mąką w razie potrzeby.
Tworzymy prostokąty, na które nakładamy masę makową. Zawijamy dosyć ściśle i kroimy krążki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 C około 15 minut.
Gotową masę makową mieszamy z surowym jajkiem. Schłodzone wcześniej ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy podsypując mąką w razie potrzeby.
Tworzymy prostokąty, na które nakładamy masę makową. Zawijamy dosyć ściśle i kroimy krążki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 C około 15 minut.