superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 356]

Makowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śliczne i smaczne zakręcone ciasteczka z masą makową mogą być alternatywą dla tradycyjnego makowca na świątecznym stole.

Makowe ślimaczki

Składniki:

Makowe ślimaczki

 

  • mąki pszennej 300 g
  • cukru waniliowego 1 opakowanie
  • jaja surowe 2 szt
  • cukru 100 g
  • masło 150 g
  • gotowej masy makowej 250 g

Sposób przygotowania:

Makowe ślimaczki
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dosypujemy do niej cukier oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy robotem na niskich obrotach ( lub ręcznie ) aż osiągniemy jednolitą, zwartą konsystencję. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.

Gotową masę makową mieszamy z surowym jajkiem. Schłodzone wcześniej ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy podsypując mąką w razie potrzeby.

Tworzymy prostokąty, na które nakładamy masę makową. Zawijamy dosyć ściśle i kroimy krążki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 180 C około 15 minut.