pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Makowe ślimaczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ślimaczki z ciasta drożdzowego uwielbiają moje dzieci -świetne na świąteczny wigilijny stół.

Makowe ślimaczki.

Składniki:

Makowe ślimaczki.

 

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 masło
  • 3 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży ,
  • 1 puszka masy makowej(lub 2szklanki maku suchego)
  • miód naturalny płynny
  • bakalie(rodzynki ,orzechy pokrojone)
  • 5 dag masła do przyprawienia maku suchego

Sposób przygotowania:

Makowe ślimaczki.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe-Do śmietany kruszymy drożdże i pozostawiamy na chwilkę przykrywając ściereczką.W misce ucieramy jajka z cukrem ,następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn ze śmietaną oraz roztopione masło .Wszystko razem dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 20 min. Przyrządzenie maku -Mak sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie.Zmielić dwa razy na maszynce do mięsa na drobnych sitkach .Masło roztopić,dodać miód do smaku oraz bakalie i wymieszać ze zmielonym makiem. Ciasto wyciągnąć z lodówki rozwałkować na prostokąt i posmarować masą makową lub przyrządzonym makiem .Zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szer ok 3 cm. Wykładać na blachę i smarować roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku w temp 150'C przez ok 30 min.Po upieczeniu posmarować płynnym miodem.