Sposób przygotowania:
Makowe ślimaczki.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe-Do śmietany kruszymy drożdże i pozostawiamy na chwilkę przykrywając ściereczką.W misce ucieramy jajka z cukrem ,następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn ze śmietaną oraz roztopione masło .Wszystko razem dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 20 min. Przyrządzenie maku -Mak sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie.Zmielić dwa razy na maszynce do mięsa na drobnych sitkach .Masło roztopić,dodać miód do smaku oraz bakalie i wymieszać ze zmielonym makiem. Ciasto wyciągnąć z lodówki rozwałkować na prostokąt i posmarować masą makową lub przyrządzonym makiem .Zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szer ok 3 cm. Wykładać na blachę i smarować roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku w temp 150'C przez ok 30 min.Po upieczeniu posmarować płynnym miodem.