Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Makowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ślimaczki makowe posmakują wszystkim

Makowe ślimaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowe ślimaczki

 

  • 4 szklanki mąki
  • Pół kostki masła,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół kostki drożdży(kostka 100g),
  • niepełna szklanka cukru,
  • aromat rumowy,
  • cukier waniliowy
  • likier pomarańczowy,
  • masa makowa( puszka 0,5 kg)

 

Sposób przygotowania:

Makowe ślimaczki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i robimy rozczyn drożdżowy- mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do maki. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dodajemy aromat rumowy. Rozpuszczoną margarynę studzimy i dodajemy do pozostałych składników, wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od rąk. Masę makową wykładamy do miski, dodajemy kilka łyżek likieru pomarańczowego(według uznania i gustu), mieszamy i smarujemy rozwałkowane na prostokąt ciasto drożdżowe. Posmarowane masą ciasto zawijamy w rulon i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na wysypanej mąką blaszce i smarujemy białkiem. Pieczemy około 45 minut na złoty kolor w temperaturze 180C.
Makowe ślimaczki
Na rozwałkowanym cieście drożdżowym smarujemy masę makową
Makowe ślimaczki
każdy ślimaczek z makiem smarujemy roztrzepanym białkiem

Tagi:

jajko jajka