Sposób przygotowania:
Makowe ślimaczki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i robimy rozczyn drożdżowy- mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do maki. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dodajemy aromat rumowy. Rozpuszczoną margarynę studzimy i dodajemy do pozostałych składników, wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od rąk. Masę makową wykładamy do miski, dodajemy kilka łyżek likieru pomarańczowego(według uznania i gustu), mieszamy i smarujemy rozwałkowane na prostokąt ciasto drożdżowe. Posmarowane masą ciasto zawijamy w rulon i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na wysypanej mąką blaszce i smarujemy białkiem. Pieczemy około 45 minut na złoty kolor w temperaturze 180C.