Sposób przygotowania:
Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i makiem. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do mąki dodać masło, śmietanę, otartą skórkę pomarańczową i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować w formie prostokąta, posmarować dżemem, posypać żurawiną i pokrojoną kostkę kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto zwinąć jak roladę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wyjąć z folii i ostrym nożem pokroić w 1,2 cm. krążki. Ślimaczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.