Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z makiem i skórką pomarańczy są rewelacyjne. Aromatyczne i bardzo kruche, po prostu pyszne.

Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki mielonego maku
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag dżemu żurawinowego

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i makiem. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do mąki dodać masło, śmietanę, otartą skórkę pomarańczową i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować w formie prostokąta, posmarować dżemem, posypać żurawiną i pokrojoną kostkę kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto zwinąć jak roladę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wyjąć z folii i ostrym nożem pokroić w 1,2 cm. krążki. Ślimaczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną
Z mąki maku i pozostałych składników zrobić ciasto
Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną
Rozwałkować posmarować dżemem posypać skórką i żurawiną zwinąć jak roladę
Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną
Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 20 minut
Pomarańczowo-makowe ślimaczki z żurawiną
Pokroić w krążki ułożyć na przygotowanej blaszce i upiec

Tagi:

mak