Sposób przygotowania:
Makowe ślimaczki
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki z solą. Dodać rozpuszczone ostudzone masło i zagnieść jednolite gładkie ciasto (można użyć robota lub maszyny do chleba). Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto posmarować masa makową (domową lub z puszki, wg uznania) zostawiając jeden brzeg nieposmarowany. Zwinąć roladę. Pokroić nitką na około 2-3 cm kawałki. Układać na blasze wyścielonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć go na 200 stopni. Od momentu nagrzania piec około 15 minut (zależnie od wielkości bułeczek). Wystudzić. Można polukrować, jednak moja masa makowa była dość słodka, więc lukier pominęłam.