jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makron z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie iście z dzieciństwa:). Pyszne!!!

Makron z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makron z jabłkami

 

  • 4 porcje:
  • Składniki
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1 duże jajko,
  • Około 150 g drobnego makaronu ( u mnie kwiatuszki),
  • Około 4- 5 jabłek
  • Cukier kryształ do smaku (około 2 łyżki),
  • Ewentualnie cukier puder do smaku,
  • Cynamon
  • Laski cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Makron z jabłkami
Jabłka obieramy. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach . Smażymy delikatnie. Jeśli jabłka są kwaskowate słodzimy do smaku. Przysmażone zdejmujemy z ognia i studzimy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i studzimy. Kiedy dobrze obcieknie rozkładamy go do przygotowanych pucharków. Jajko wybijamy do małego garnuszka. Dokładamy do niego 2 łyżki cukru kryształu i na parze ucieramy kogel-mogel. Serek przekładamy do garnka. Wlewamy do niego ubite jajko i całość ubijamy, aż serek stanie się puszysty. Ewentualnie słodziny cukrem pudrem do smaku (ale niekoniecznie). Ubity serek wykładamy na makaron. Na wierzch wykładamy przysmażone jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Podajemy.
Makron z jabłkami
jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy. Gotowe studzimy.
Makron z jabłkami
makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Makron z jabłkami
Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przygotowanym koglem -moglem
Makron z jabłkami
na dno pucharków układamy makaron, następnie serek i jabłka.