kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Malinowa rapsodia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Malinowe semifreddo z ostatnimi w tym roku malinami

Malinowa rapsodia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowa rapsodia

 

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

 

  • 500 g malin
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Malinowa rapsodia
Ubij białka na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj aż białka będą lśniące. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy połącz, dodaj ekstrakt waniliowy, masę odstaw. Część malin odłóż do dekoracji a z pozostałych malin przyrządź mus, zmiksuj je na gładką masę, dodaj łyżkę cukru pudru i przetrzyj owoce przez sito aby pozbawić je pestek. Przygotuj formę keksówkę, wyłóż ją folią spożywczą. Wyłóż obie masy do foremki, na przemian masę oraz mus malinowy. Herbatniki pokrusz w torebce foliowej, wyłóż je na wierzch deseru i delikatnie przemieszaj. Deser wstaw do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej,rozsmaruj np na desce do krojenia (gładka powierzchnia). Wstaw na kwadrans do zamrażarki a następnie ostrym nożem zeskrob wiórki. Deser podawaj udekorowany wiórkami czekoladowymi,świeżymi malinami oraz resztą musu malinowego.
Malinowa rapsodia
ubite na sztywno białka połącz z ubitą kremówką oraz ekstraktem waniliowym
Malinowa rapsodia
z malin przygotuj mus,zblenduj maliny a następnie przetrzyj przez sito
Malinowa rapsodia
napełnij foremkę naprzemiennie masą oraz musem
Malinowa rapsodia
na wierzch deseru wyłóż pokruszone herbatniki

Tagi:

czekolada