Sposób przygotowania:
Malinowa rapsodia
Ubij białka na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj aż białka będą lśniące. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy połącz, dodaj ekstrakt waniliowy, masę odstaw. Część malin odłóż do dekoracji a z pozostałych malin przyrządź mus, zmiksuj je na gładką masę, dodaj łyżkę cukru pudru i przetrzyj owoce przez sito aby pozbawić je pestek. Przygotuj formę keksówkę, wyłóż ją folią spożywczą. Wyłóż obie masy do foremki, na przemian masę oraz mus malinowy. Herbatniki pokrusz w torebce foliowej, wyłóż je na wierzch deseru i delikatnie przemieszaj. Deser wstaw do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej,rozsmaruj np na desce do krojenia (gładka powierzchnia). Wstaw na kwadrans do zamrażarki a następnie ostrym nożem zeskrob wiórki. Deser podawaj udekorowany wiórkami czekoladowymi,świeżymi malinami oraz resztą musu malinowego.
zufikowo