jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowe tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Deser można wykonać z udziałem ulubionych owoców! Można także do jego zastygnięcia użyć galaretki , a nie żelatyny!

Malinowe tartaletki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowe tartaletki

 

  • Składniki:
  • 600 g malin
  • Cukier do smaku-około 4 łyżki,
  • 1 szklanka wody,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • Kokos do obtaczania galaretek

 

Sposób przygotowania:

Malinowe tartaletki
Maliny przebieramy i umieszczamy w garnku. Delikatnie je rozdrabniamy (łyżką lub drewnianą pałką). tak przygotowane stawiamy na gazie i chwilkę gotujemy. Następnie całość słodzimy do smaku. Jeśli owoce staną się miękkie miękkie miksujemy je. Oddzielnie zagotowujemy wodę. W przegotowanej rozpuszczamy żelatynę. Tak przygotowaną dodajemy do owoców. Całość dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę studzimy. Miedzy czasie folią wykładamy płaskie niskie naczynie (u mnie tacka). na przygotowane naczynie wylewamy przestygnięta masę. Odstawiamy ją do zastygnięcia. Gdy galaretka jest gotowa wyjmujemy ją z formy, kroimy w kostkę i obtaczamy w kokosie. GOTOWE:) 
Malinowe tartaletki
Mus owocowy z żelatyną wylewamy na płaskie naczynie. pozostawiamy do zastygnięcia
Malinowe tartaletki
Zastygnięty mus kroimy w kostkę. obtaczamy w kokosie

Tagi:

tarta