Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Tartaletki na słono i na słodko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzisiaj u nas goszczą tartaletki. a własciwie - gościły ;)

Tartaletki na słono i na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki na słono i na słodko

 

  • 2 wałki ciasta francuskiego
  • 3 banany
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • miód
  • kilka plastrów szynki
  • kilka pieczarek
  • kilka małych jajek - tyle, ile tartaletek chcemy zrobić
  • sól i pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Tartaletki na słono i na słodko
Foremki smarujemy masłem, wycinamy nimi ciasto francuskie, którym wykładamy środek. *Tartaletki na słodko: na ciasto francuskie, na spód foremki, kładziemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Na czekoladę kładziemy pokrojonego w plasterki banana, dajemy łyzeczkę miodu i posypujemy tartą czekoladą. **Tartaletki na słono: Na ciasto francuskie, na spód foremki, kładziemy pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wbijamy na nią małe jajko. Solimy. Posypujemy pokrojonymi drobniutko pieczarkami oraz pieprzem _________________ Tartaletki wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150st. Pieczemy tak długo, aż się zrumienią, a jajka w tartaletkach 'na słono' się zetną. Smacznego!
Tartaletki na słono i na słodko
Wysmarowanymi masłem foremkami wycinamy ciasto, którym wyłożymy środek
Tartaletki na słono i na słodko
Na spód kładziemy szynkę i wybijamy jajko, potem posypujemy pieczarkami
Tartaletki na słono i na słodko
Pieczemy koło 20-25 minut w 150st aż jajko się zetnie
Tartaletki na słono i na słodko
A oto tartaletki na słodko - z czekoladą, bananami i miodem! polecam