SUPERPRZEPIS

Malinowy kisiel na czerwonym winie

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Malinowy kisiel na czerwonym winie

bajeczny smak, soczysta czerwień, idealny na lato

Składniki:

Malinowy kisiel na czerwonym winie

 

  • 500 g malin
  • 200 ml czerwonego wina (użyłam pół-wytrawnego Carlo Rossi)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowy kisiel na czerwonym winie
Na dworze skwar, więc gdy mam ochotę na deser ale nie mam ochoty zamieniać kuchni w piekarnikowe piekiełko serwuję sobie i mojemu M. malinowy kisiel na winie. Jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu :) Kilka malin odłóż do dekoracji, resztę malin włóż do rondelka, zasyp cukrem trzcinowym i zalej winem. Na małym ogniu doprowadź je do wrzenia. Duś na małym ogniu do momentu gdy maliny się rozpadną. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadź w niewielkiej ilości wody, wlej do malin i wina. Zagotuj, zestaw z ognia. Kisiel przelej do pucharków/szklanek. Z podanej porcji otrzymasz 3 szklanki deseru. Ostudź deser a następnie włóż do lodówki na 20-30 min. Przed podaniem udekoruj malinami i listkami mięty. Voila :)