Sposób przygotowania:
Małosolne Ogórki z Pepperoni
► Pzygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy żeby sól się rozpusciła. ► Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan peperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. ► Po zakiszeniu, wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy ( przez sitko ). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden peperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. ► Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu ( pasteryzujemy ) przez około 10 - 15 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki wieczkiem w dół i czekamy żeby ostygły. ► Magazynujemy w ciemnym i chłodnym miejscu ( Np. Piwnicy )
dusia30
luna
I dla mnie:)
evita0007
Bahus
misia53