Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Małosolne Ogórki z Pepperoni

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sprubójcie wersje z ostrą Pepperoni.

Małosolne Ogórki z Pepperoni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Małosolne Ogórki z Pepperoni

 

  • 3, 600 kg. ogórków gruntowych ( niedużych, twardych )
  • 4 litry wody
  • 4 duże łyżki soli ( zwykła sól )
  • 1 ½ główki czosnku
  • koper do kiszenia
  • kawałek chrzanu ( pokrojony w słupki albo plastry )
  • 10 dużych czerwonych peperoni ( ostre )

 

 

 

Sposób przygotowania:

Małosolne Ogórki z Pepperoni
► Pzygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy żeby sól się rozpusciła. ► Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan peperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. ► Po zakiszeniu, wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy ( przez sitko ). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden peperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. ► Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu ( pasteryzujemy ) przez około 10 - 15 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki wieczkiem w dół i czekamy żeby ostygły. ► Magazynujemy w ciemnym i chłodnym miejscu ( Np. Piwnicy )
Małosolne Ogórki z Pepperoni
Tak wygląda gotowy produkt - odstawić w ciemnym i chłodnym miejscu.
Małosolne Ogórki z Pepperoni
Po pasteryzacji ustawić słoiki wieczkiem w dół i odczekać aż ostygną.
Małosolne Ogórki z Pepperoni
Po zakonczonym procesie kiszenia ogórków - pasteryzować je 5 - 10 minut.
Małosolne Ogórki z Pepperoni
Te główne składniki czekają na połączenie ich aby powstał aromatyczny smaczny produkt.

Tagi:

ogórki