Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Mandarynki po francusku z rodzynkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie ciasteczka francuskie. Tym razem upieczone z mandarynkami, rodzynkami oraz kropelkami czekoladowymi. Polecam je do kawki lub herbatki.

Mandarynki po francusku z rodzynkami i czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mandarynki po francusku z rodzynkami i czekoladą

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko wiejskie
  • 5 sztuk mandarynek
  • 1 łyżka kropelek czekolady
  • 1 łyżka rodzynek królewskich

Sposób przygotowania:

Mandarynki po francusku z rodzynkami i czekoladą
1. Przygotowałam rulon ciasta francuskiego, który pocięłam radełkiem na równe kwadraty.

2. Całe jajko wybiłam do filiżanki, roztrzepałam je widelcem. Prostokąty ciasta posmarowałam jajkiem za pomocą pędzelka.

3. Mandarynki umyłam , obrałam ze skóry, podzieliłam na mniejsze części i rozłożyłam na cieście. Obok mandarynek położyłam rodzynki królewskie oraz kropelki czekolady.

4. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam ciasteczka położone na blasze na papierze na około 15 minut.

5. Upieczone ciasteczka wystudziłam ( chociaż na ciepło też bardzo smakują ) i rozłożyłam na talerzu.

6. Smacznego !
Mandarynki po francusku z rodzynkami i czekoladą
Upieczone, jeszcze gorące ciasteczka w piekarniku
Mandarynki po francusku z rodzynkami i czekoladą
Przygotowane surowe ciasto francuskie z dodatkiem mandarynek, rodzynek i czekolady