Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Czekoladowe pączki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki trochę w innym stylu bo pieczone w piekarniku, o smaku czekoladowym z ostrym akcentem- papryczka chili.

Czekoladowe pączki na ostro

Składniki:

Czekoladowe pączki na ostro

Rozczyn

Ciasto

Polewa

  • 100 czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pączki na ostro

Rozczyn

Mleko podgrzać do temp. 25-30 stopni. W mleku rozprowadzić drożdże, cukier oraz mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 min.

Ciasto

Czekoladowe pączki na ostro
Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od dłoni

W misce zmieszać mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem, kakao, chili i szczyptą soli. Dodać jajka i rozczyn i wyrabiać ciasto.

Na końcu dodać roztopione, wystudzone masło i wyrabiać ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 45 min.

ETAP 3:

Czekoladowe pączki na ostro
Ciasto możemy wyciąć także za pomocą szklanki

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić go na pół, lekko rozwałkować i wyciąć koło średnicy 7-8 cm.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką na około 20-30 min.

ETAP 4:

Po tym czasie, pączki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 min. Wystudzić.

Polewa

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Polewę nanieść na wystudzone pączki. Wierzch można lekko opruszyć mieloną chili.