Sposób przygotowania:
Czekoladowe pączki na ostroRozczyn
Mleko podgrzać do temp. 25-30 stopni. W mleku rozprowadzić drożdże, cukier oraz mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 min.
Ciasto
W misce zmieszać mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem, kakao, chili i szczyptą soli. Dodać jajka i rozczyn i wyrabiać ciasto.
Na końcu dodać roztopione, wystudzone masło i wyrabiać ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 45 min.
ETAP 3:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić go na pół, lekko rozwałkować i wyciąć koło średnicy 7-8 cm.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką na około 20-30 min.
ETAP 4:
Po tym czasie, pączki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 min. Wystudzić.
Polewa
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Polewę nanieść na wystudzone pączki. Wierzch można lekko opruszyć mieloną chili.