kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Marcepanowe pszczółki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis można wykorzystać także przy robieniu marcepana :)

Marcepanowe pszczółki

Składniki:

Marcepanowe pszczółki

 

  • 250g cukru pudru
  • 100g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • suszone jagody
  • 1 pudełko drażetek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Marcepanowe pszczółki
Mieszamy migdały z cukrem i esencją migdałową.Utrzepujemy jajko i powolutku dodajemy je do masy migdałowej.Wyrabiamy gęstą masę o jednolitej konsystencji.Dzielimy masę na 20 równych częsci i z każdej toczymy kulkę.Spłaszczamy troszeczkę nasze kuleczki.Układamy kuleczki na półmisku i przesiewamy kakao przez sitko nad naszymi kuleczkami.Bierzemy ostrożnie każda pszczółkę do ręki i widelcem robimy na niej poziome paseczki.W każdą pszczółkę wtykamy po 2 drażetki czekoladowe tak by imitowały skrzydełka (prostopadle do prążków).Na koniec robimy każdej pszczółce oczy z suszonych jagód.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka