Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Marchewka purre

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zdrowy i smaczny dodatek np.do pieczonego kurczaka.

Marchewka purre

Składniki:

Marchewka purre

 

  • Marchewka swieza lub mrozona ok 1kg
  • sol
  • cukier
  • sok cytrynowy(cytrynka)
  • maka
  • maslo
  • olej

Sposób przygotowania:

Marchewka purre
Swieza marchew obieramy i kroimy w kawalki(im drobniej pokroimy tym szybciej sie ugotuje).Marchewke wkladamy do garnka i zalewamy woda,dodajemy szczypte soli i troche cukru,gotujemy do miekkosci.Gdy marchew jest miekka ubijamy ja ubijaczka do ziemniakow(przed ubiciem odlewamy nadmiar wody jesli potrzeba),doprawiamy sokiem cytrynowym i cukrem.Na patelnie dajemy 2 lyzki masla i odrobine oleju(wtedy maslo nie pryska)i wsypujemy 2 lyzki maki.Robimy biala zasmazke tz.czekamy az maka sie spieni,mieszamy i wlewamy do marchewki,do garnka z marchewka dokladamy lyzke masla i zagotowujemy.Jesli potrzeba doprawiamy jeszcze sokiem cytrynowym,sola i cukrem.

Tagi:

mak marchewka