allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Marchewka w słoikach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marchewka jest świetna do sałatek, wystarczy wyciągnąc słoik i już mamy gotową i pokrojoną marchewkę.

Marchewka w słoikach na zimę

Składniki:

Marchewka w słoikach na zimę

 

  • 3 kg marchewki
  • woda
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Marchewka w słoikach na zimę
Marchew myjemy i cienko obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy (ja użyłam 0,5l). Napełniamy marchewką prawie pod gwint słoika. Do każdego słoika wsypujemy po szczypcie soli. Zalewamy czystą wodą, tak aby marchewka została przykryta. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka. Do garnka wlewamy zimną wodę tak aby słoiki były przykryte do 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy na mały gaz. Czekamy aż się woda zagotuje i od tej chwili mierzymy czas. Gotujemy 2 godziny. Nie można w tym czasie uchylac pokrywki bo słoiki mogą pęknąc. Po tym czasie gaz wyłączamy i dajemy słoikom ostygnąc w garnku. Następnego dnia uzupełniamy w garnku wodę która wyparowała i powtarzamy procedurę gotowania jak poprzednio z tym, że gotujemy 1 godzinę. Tak przygotowana marchewka dobrze się przechowuje i jest bardzo smaczna.

Tagi:

marchewka