Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe
1. Jajka wyjmujemy wcześniej aby nabrały pokojowej temperatury.
2. Masło roztapiamy.
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
4. Suche składniki łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy.
5. Mokre składniki łączymy ze sobą : jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy masło.
6. Łączymy składnik i dodajemy pokruszone płatki z migdałów, startą marchewkę i ocet jabłkowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
7. Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 160 stopni około godziny do suchego patyczka.
Polewa:
Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy lub cytryny, dokładnie mieszamy. Opcjonalnie orzechy na wierzch polewy.
2. Masło roztapiamy.
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
4. Suche składniki łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy.
5. Mokre składniki łączymy ze sobą : jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy masło.
6. Łączymy składnik i dodajemy pokruszone płatki z migdałów, startą marchewkę i ocet jabłkowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
7. Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 160 stopni około godziny do suchego patyczka.
Polewa:
Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy lub cytryny, dokładnie mieszamy. Opcjonalnie orzechy na wierzch polewy.