edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto marchewkowe z polewą z serka mascarpone z orzechami to popularny deser chętnie pieczony przy jesiennej aurze.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 marchewki
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 80 g cukru
  • 50 g pokruszonych płatków z migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Polewa:
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • Sok z pomarańczy lub cytryny do smak
  • Opcjonalnie orzechy na wierzch polewy

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
1. Jajka wyjmujemy wcześniej aby nabrały pokojowej temperatury.

2. Masło roztapiamy.

3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

4. Suche składniki łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy.

5. Mokre składniki łączymy ze sobą : jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy masło.

6. Łączymy składnik i dodajemy pokruszone płatki z migdałów, startą marchewkę i ocet jabłkowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.

7. Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 160 stopni około godziny do suchego patyczka.

Polewa:

Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy lub cytryny, dokładnie mieszamy. Opcjonalnie orzechy na wierzch polewy.
Ciasto marchewkowe
Suche składniki łączymy z mokrymi czyli jajka z cukrem i roztopionym masłem
Ciasto marchewkowe
Dodajemy startą marchewkę, pokruszone płatki z migdałów i ocet jabłkowy i mieszamy dokładnie
Ciasto marchewkowe
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przekładamy do formy
Ciasto marchewkowe
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny