Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchewka z fasolką na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonała jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do obiadu.

Marchewka z fasolką na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka z fasolką na ostro

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 duże marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 2 czubate łyżki śmietany kremówki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewka z fasolką na ostro
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć razem 1-2 minuty. Do cebuli z przyprawami dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki, zrumienić je lekko. Z papryczki usunąć pestki. Papryczkę i czosnek drobno posiekać, dodać je do marchewki z cebulą. Ponownie chwilkę razem podsmażać. Do marchewki dodać pomidory razem z zalewą. Patelnię przykryć. Wszystko dusić na średnim ogniu do miękkości. Następnie odparować prawie cały płyn i dodać odsączoną fasolkę i śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilkę wszystko razem podsmażać. Na końcu doprawić do smaku solą.
Marchewka z fasolką na ostro
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Marchewka z fasolką na ostro
Pokrojona w kostkę marchewka dodana do cebuli z przyprawami.
Marchewka z fasolką na ostro
Posiekany czosnek i papryczka pepperoni dodane do marchewki.
Marchewka z fasolką na ostro
Odsączona fasolka i śmietana dodane do marchewki z pomidorami.