migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1258]

Marchewka z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Marchewka często gości w moich obiadkach. Dodaję ją do zup, robię surówki z jej udziałem lub robię na ciepło. Bardzo lubię samą marchewkę na ciepło ale robię też wersję z groszkiem, choć za groszkiem nie przepadam.

Marchewka z groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewka z groszkiem

 

  • 1 kg marchewki
  • 450 g groszku mrożonego
  • woda
  • sól, cukier
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Marchewka z groszkiem
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka. Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały.

Do smaku dodać troszkę soli i cukru. W warzywach powinno zostać ok 1/3 płynów jeśli za bardzo odparowały podczas gotowania dolać nieco wody. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić całość. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Marchewka z groszkiem
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Marchewka z groszkiem
Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka.
Marchewka z groszkiem
Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały. Do smaku dodać troszkę soli i cukru.