Sposób przygotowania:
Marchewka z groszkiem w strączkach
Groszek myjemy, odcinamy ogonki - niezbyt mocno, żeby strączki się nie rozeszły, bo wtedy groszek wysypie się ze środka. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, jeśli są duże, można kroić na półplasterki. marchewkę zalewamy w garnku wodą - niezbyt dużo, tak prawie do wysokości marchewki, ale nie może być całkowicie zalana wodą !!! Gotujemy około 15 minut, solimy do smaku i dodajemy 2 łyżki oleju. W drugim garnku blanszujemy groszek - wrzucamy do gotującej się osolonej i osłodzonej wody i gotujemy ok. 4-5 minut. Groszek odcedzamy i dodajemy do marchewki, dusimy jeszcze kilka minut. pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem ( albo miodem ) oraz sokiem z cytryny. Wrzucamy posiekany koperek i miętę. Kilka listków mięty zostawiamy do dekoracji. Ja nie robiłam zasmażki, ale można lekko zagęścić, przyrządzając zasmażkę z masła i mąki - wtedy nie dodajemy oleju do marchewki !!! SMACZNEGO :)