Sposób przygotowania:
Marchewka z jabłkiem, 7 słoiczków
Marchew i jabłko, najlepiej "swoje" lub "od chłopa" dokładnie myjemy. Obieramy najpierw marchew, kroimy w nieduże kosteczki i wrzucamy do parowaru. Jabłka obieramy, szypułkujemy i kroimy na grube plastry. Wstawiamy na drugie piętro parowaru. Parujemy ok 10-15 minut (jabłka powinny aż się rozpadać, marchewka powinna być dość miękka). Gorące blendujemy, dodając oliwę z oliwek (zapobiega utlenianiu witamin), sok z cytryny (wit. C- naturalny konserwant) i wodę, jeśli danie jest zbyt gęste. Przekładamy do czystych słoiczków, błyskawicznie zakręcamy i gotujemy ok 15-minut. Po wyjęciu stawiamy na godzinę denkiem do góry. Obiadek można przechowywać przez ok pół roku w ciemnym, suchym miejscy w temperaturze "piwnicznej" (12-16 st).
Po otwarciu można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Do dania można odrobinę kaszy manny, gdy rozpoczynamy wprowadzać gluten do diety dziecka.
Po otwarciu można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Do dania można odrobinę kaszy manny, gdy rozpoczynamy wprowadzać gluten do diety dziecka.