Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchewka zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały dodatek do obiadu.

Marchewka zasmażana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewka zasmażana

 

  • 3 duże marchewki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Marchewka zasmażana
Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Do marchewki wlać wodę i dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Marchewkę ugotować do miękkości, trwa to kilka minut. Z 2 łyżek masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Przygotowaną zasmażkę dodać do marchewki i szybko rozmieszać. Do marchewki dodać też ocet, cukier i resztę masła. Wszystko wymieszać i smażyć dalej razem, aż zgęstnieje. Podawać np. jako dodatek do obiadu. Można ją dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.
Marchewka zasmażana
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach marchewka.
Marchewka zasmażana
Jasna zasmażka przygotowana z masła i mąki pszennej.
Marchewka zasmażana
Zasmażka dodana do marchewki i dodane do niej masło.