eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Marchewka...glazurowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Marchew, marcheweczka, marchewunia pyszna,słodka...do głównego dania....do ziemniaczków i mięska.

Marchewka...glazurowana

Składniki:

Marchewka...glazurowana

 

  • Marchewka - najlepiej młoda.Jak nie ma to może być i stara... ;) tak z 300-350g
  • Masło....łyżka stołowa
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie: sok z cytryny lub kwaśnej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Marchewka...glazurowana
Marchewkę obieramy, myjemy. Jak jest duża - kroimy najlepiej w słupki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchew. Mieszamy tak długo,aż cała pokryje się masełkiem. Ja przytrzymuję ją jeszcze około 5 minut. Dolewamy wodę, ale tyle żeby ledwie przykryła marchew. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut - nie przykrywamy.Jeśli po tym czasie marchew nie jest miękka - dolewamy odrobinę wody i nadal gotujemy- do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda odparuje dodajemy szczyptę cukru.Mieszamy żeby cała marchew pokryła się glazurą. Dla mnie osobiście taka marchewka jest ciut za słodka,więc złamałam jej smak kilkoma kroplami soku z cytryny i pomarańczy. :)

Tagi:

marchewka