Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym na soku marchewkowym to idealne dopełnienie Świąt Wielkanocnych.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki startej marchewki

 

  • 1 l soku marchewkowego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Z 1 litra soku odlać 300 ml i rozprowadzić z nim budyń. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń i gotować do zgęstnienia, dodać galaretkę i wymieszać. Ostudzić.

Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i mąkę i wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta. Wymieszać. Przelać do blaszki, piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Jedną część przełożyć do blaszki, wylać 1/2 budyniu, położyć drugą część ciasta, następnie pozostały budyń. Odstawić do stężenia.
Ciasto marchewkowe
Z 1 litra soku odlać 300 ml i rozprowadzić z nim budyń. Resztę zagotować.
Ciasto marchewkowe
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Ciasto marchewkowe
Jedną część przełożyć do blaszki, wylać 1/2 budyniu, położyć drugą część ciasta, następnie pozostały budyń.