Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Marchewkowe fryteczki Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybko się je robi, są smaczne i zdrowe.

Marchewkowe fryteczki Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe fryteczki Edzi

 

  • 6 średnich marchewek
  • 5 Łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz świeżo mielony
  • majeranek
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe fryteczki Edzi
Marchewkę obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy. Kroimy wzdłuż jak frytki. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy słupki marchewki i mieszamy tak, aby każdy kawałek był przyprawiony. Na blaszce kładziemy pergamin, na którym układamy marchewkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 20 min. Marchewkowe frytki podajemy z dipem.
Marchewkowe fryteczki Edzi
Obraną i osuszoną marchewkę kroimy w słupki
Marchewkowe fryteczki Edzi
Marchewkę mieszamy w misce z marynatą z oliwy
Marchewkowe fryteczki Edzi
Na blaszce kładziemy pergamin i układamy na nim marchewkę
Marchewkowe fryteczki Edzi
Marchewkowe frytki pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200*C

Tagi:

marchewka