Sposób przygotowania:
Marchewkowe gniazdka
W garnku o grubym dnie zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę ze szczyptą soli, energicznie mieszać by powstało gęste ciasto odchodzące od ścianek garnka.
Garnek zestawić z ognia i pozostawić by ciasto wystygło. Umytą i obraną ze skorki marchewkę zetrzeć na tarce na tak zwana miazgę. Mi wyszły 2 płaskie łyżki.
Do przestygniętego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, dodając startą marchewkę, odkładając 1 łyżeczkę marchewki do polewy.
Olej rozgrzać w większym garnku lub głębokiej patelni. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty (10 na 10 cm) i przy pomocy rękawa cukierniczego z metalową końcówką (największą) wyciskać na papierze kola. Tak przygotowane ciasto kłaść na gorący olej, papier powinien być na górze.
Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta należy go ściągnąć a gniazdka obrócić na drugą stronę. Usmażone gniazdka ułożyć na papierze kuchennym by nadmiar oleju się na nim odsączył.
Usmażone gniazdka polać lukrem. Mój jest z cukru pudru, marchewki oraz soku z cytryny.
Garnek zestawić z ognia i pozostawić by ciasto wystygło. Umytą i obraną ze skorki marchewkę zetrzeć na tarce na tak zwana miazgę. Mi wyszły 2 płaskie łyżki.
Do przestygniętego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, dodając startą marchewkę, odkładając 1 łyżeczkę marchewki do polewy.
Olej rozgrzać w większym garnku lub głębokiej patelni. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty (10 na 10 cm) i przy pomocy rękawa cukierniczego z metalową końcówką (największą) wyciskać na papierze kola. Tak przygotowane ciasto kłaść na gorący olej, papier powinien być na górze.
Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta należy go ściągnąć a gniazdka obrócić na drugą stronę. Usmażone gniazdka ułożyć na papierze kuchennym by nadmiar oleju się na nim odsączył.
Usmażone gniazdka polać lukrem. Mój jest z cukru pudru, marchewki oraz soku z cytryny.
SylaUla
Beatris
Netka
Zapraszam do zrobienia i dziękuje :)
Netka
Dziękuję :)