Sposób przygotowania:
Karnawałowe gniazdkaWykonanie:
Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli to na prawdę nic trudnego. Potem tylko zjadacie, aż uszy się trzęsą.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Składniki mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy nam zaczyna wrzeć wsypujemy mąkę i mieszamy( sparz nam się bardzo lekko).
Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, kiedy jest już chłodne wbijamy jaja temp pokojowa i miksujemy na gładka jedwabista masę. Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier, pocięty w kwadraty.
Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem. Kiedy papier odchodzi znaczy, że się smaży. Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu.
Lukier:
Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy lukier, polewamy ostudzone gniazdka i dekorujemy jak kto ma ochotę. Ależ one ą pyszne.