Sposób przygotowania:
Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)
W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka.
Do ciasta wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do szprycy cukierniczej z końcówką dużej gwiazdki.
Arkusz papieru do pieczenia delikatnie smarujemy olejem. Wycinamy z niego małe kwadraty. Na każdym wyciskamy okrągłe małe gniazdka.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Na gorący odwracamy gniazdka. Pod wpływem ciepła papier się odklei.
Gniazdka smażymy na rumiano z obu stron (po kilka minut). Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny i ciepłą wodą.
Zamiast małych gniazdek można zrobić kilka dużych.
Do ciasta wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do szprycy cukierniczej z końcówką dużej gwiazdki.
Arkusz papieru do pieczenia delikatnie smarujemy olejem. Wycinamy z niego małe kwadraty. Na każdym wyciskamy okrągłe małe gniazdka.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Na gorący odwracamy gniazdka. Pod wpływem ciepła papier się odklei.
Gniazdka smażymy na rumiano z obu stron (po kilka minut). Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny i ciepłą wodą.
Zamiast małych gniazdek można zrobić kilka dużych.