VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak można nie lubić gniazdek? Uwielbiam je od czasów szkolnych. Zrobione z ciasta parzonego są puszyste w środku i delikatne. Przygotowałam ich mini wersję, tak na jeden dwa kęsy. Następnym razem zrobię takie duże jak w cukierni.

Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)

Składniki:

Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)

 

  • ok. 15-20 małych gniazdek

 

 

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody

 

  • 1 litr oleju lub smalcu

Sposób przygotowania:

Małe gniazdka (pączki hiszpańskie)
W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka.

Do ciasta wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do szprycy cukierniczej z końcówką dużej gwiazdki.

Arkusz papieru do pieczenia delikatnie smarujemy olejem. Wycinamy z niego małe kwadraty. Na każdym wyciskamy okrągłe małe gniazdka.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Na gorący odwracamy gniazdka. Pod wpływem ciepła papier się odklei.

Gniazdka smażymy na rumiano z obu stron (po kilka minut). Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny i ciepłą wodą.

Zamiast małych gniazdek można zrobić kilka dużych.