slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Marchewkowe kluseczki bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, pomarańczowe kluseczki marchewkowe. Są leciutkie i robi się je naprawdę szybko. Gorąco polecam.

Marchewkowe kluseczki bezglutenowe

Składniki:

Marchewkowe kluseczki bezglutenowe

 

  • 40 dag ugotowanej marchewki
  • 125 g ricotty
  • 1 jajko
  • 8 płaskich łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli i 1 łyżeczka oleju do gotowania

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kluseczki bezglutenowe
Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Wyrabiamy( ciasto jest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach, ponieważ marchewka barwi skórę.

W dużym garnku zagotowujemy dość dużo wody z solą i olejem. W między czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego( ja odkładałam swoje na talerz lekko posypany mąką ryżową). Wkładamy kluseczki do gotującej się wody.

Po wypłynięciu kluseczek gotujemy je ok. 3-4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i na talerz.

Proponuję polać je jogurtem naturalnym lub śmietanką i posypać cukrem wg uznania.