Sposób przygotowania:
Marchewkowe kluseczki bezglutenowe
Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Wyrabiamy( ciasto jest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach, ponieważ marchewka barwi skórę.
W dużym garnku zagotowujemy dość dużo wody z solą i olejem. W między czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego( ja odkładałam swoje na talerz lekko posypany mąką ryżową). Wkładamy kluseczki do gotującej się wody.
Po wypłynięciu kluseczek gotujemy je ok. 3-4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i na talerz.
Proponuję polać je jogurtem naturalnym lub śmietanką i posypać cukrem wg uznania.
W dużym garnku zagotowujemy dość dużo wody z solą i olejem. W między czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego( ja odkładałam swoje na talerz lekko posypany mąką ryżową). Wkładamy kluseczki do gotującej się wody.
Po wypłynięciu kluseczek gotujemy je ok. 3-4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i na talerz.
Proponuję polać je jogurtem naturalnym lub śmietanką i posypać cukrem wg uznania.