Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kluseczki bezglutenowe z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, warzywne kluseczki bezglutenowe dla dzieci i nie tylko:)

Kluseczki bezglutenowe z dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluseczki bezglutenowe z dynią

 

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 ml startej marchewki
  • 300 ml startej na wiórki dyni (użyłam piżmowej)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka zmielonych nasion kolędry
  • 2 łyżki masła lub oleju

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki bezglutenowe z dynią
W większym garnku postawić do gotowania wodę, lekko osolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę i dynię, posolić i popieprzyć, doprawić sokiem z cytryny i chwilę smażyć. W misce ugnieść ze sobą ziemniaki, przesmażoną dynię i marchewkę, dodać jajko i mąkę, dobrze wszystko zagnieść, dodać kolędrę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Formować małe kulki i wrzucać na gotujacą się wodę. Gotowac przez ok. 3- 4 min od chwili wypłynięcia. Podawać z barszczykiem lub inną zupą albo samodzielnie okraszone cebulką z boczkiem. Smacznego:)
Kluseczki bezglutenowe z dynią
Starta dynię i marchewke przesmażyć na maśle lub oleju
Kluseczki bezglutenowe z dynią
Warzywa zagnieść z maką i doprawić kolędrą
Kluseczki bezglutenowe z dynią
Ugotowane kluseczki polać wodą a potem przełozyć na patenię i okrasić tłuszczem

Tagi:

jajko dynia jajka