Sposób przygotowania:
Kluseczki marchewkowe z kurkami
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, tylko większe sztuki pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchew oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać lekko osolonym i troszkę osłodzonym wrzątkiem (ok. 0,5 szkl.), ugotować razem z obranym czosnkiem do miękkości, zmiksować (razem z czosnkiem), ostudzić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dodać kurki, dusić kilka minut aż zmiekną, dodać śmietanę, przyprawić, jeszcze chwilkę poddusić. Do purre z marchewki dodać jajka i połowę mąki, dokładnie wyrabiać łyżką, dodając jeszcze tyle mąki aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja jak na kluski kładzione). W garnku zagotować wodę, osolić, łyżeczką nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać do wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku aby ciasto nie przyklejało się. Kluseczki gotować tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedzić. Podawać polane sosem kurkowym i posypane natką pietruszki. Ilość składników na 4 porcje.
A.B.
Natala1210
Sarenka
A.B.
popieram,aż ślinka leci do tych specjałów,a grzyby jem tylko ja więc nie mam mały problem,bo dla siebie samej się nie opłaca,ale gdyby mnie ktoś zaprosił
Pyza
Alita
msewka
Persik
motylica
Babciagramolka
Babciagramolka
No i popatrz - widziałam , nie zapamiętałam .A jak by tak pomyśleć to może podświadomie zapamiętałam i robiąc swoje oranżowe kluski inspirowałam się Twoim pomysłem . Nie pamiętam . A kluseczki z czosnkiem muszę koniecznie zrobić .