Sposób przygotowania:
Kluseczki z warzywami
1. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Marchew obieramy i także kroimy w paseczki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego masło, następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę, która jest najbardziej twarda i najdłużej będzie się dusić, a po około 2 minutach dokładamy resztę warzyw, podlewamy wodą i dusimy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy zioła prowansalskie, bazylię i oregano. 3. W momencie, gdy warzywa się duszą, wstawiamy wodę w garnku, lekko ją solimy i doprowadzamy do wrzenia. 4. W misce mieszamy mąkę z jajkami i wodą. Wody powinno być tyle, by konsystencja ciasta była lepka i klejąca. 5. Na gotującą się wodę wrzucamy kawałki ciasta, odcinając je nożem lub łyżką, jak kto woli. Kluseczki gotujemy około 3-4 minut i odcedzamy na durszlaku. 6. Kluseczki z durszlaka dodajemy do warzyw duszących się na patelni i wszystko razem podsmażamy przez chwilę.