Sposób przygotowania:
Pszenno-razowe tortille z kurczakiem i warzywamiCiasto:
Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i pieprz. Wymieszać.
Stopniowo dodawać wodę i wyrobić ciasto. Następnie zagniatać je około 5 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
Odłożyć na około 45 minut pod przykryciem aby ciasto nie wyschło.
ETAP 2:
Następnie rozwałkować na bardzo cienki płat i przy pomocy okrągłego naczynia, np.talerzyka wykroić koło.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać.
Kłaść po jednej tortilli na patelnię i piec je bez tłuszczu. Gdy pojawią się bąble powietrza obrócić placek na drugą stronę.
Wypełnienie:
Polędwiczki umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż na 2 lub 3 porcje. Oprószyć solą. Do miseczki wlać oba sosy, dodać przyprawę do kurczaka i wymieszać.
Przełożyć mięso, wymieszać, aby marynata dobrze pokryła mięso i odłożyć na około 40 minut. Po tym czasie usmażyć bez tłuszczu.
ETAP 4:
Liście z rzodkiewki porwać w palcach na 2-3 kawałki. Przełożyć do miski. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Obranego ogórka podzielić na słupki. Przełożyć do miski.
Dodać posiekaną cebulę czerwoną. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W malej miseczce wymieszać majonez z jogurtem. Dodać starty na małych oczkach czosnek. Wrzucić do miseczki i wymieszać.
Dodać koperek. Całość przełożyć do miski z warzywami i po raz ostatni wymieszać.
ETAP 5:
Na ciepły placek tortilli układać warzywa, następnie kawałki kurczaka i całość zawinąć. Podawać od razu. Smacznego !