SUPERPRZEPIS

Marchewkowe kocie oczka

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Marchewkowe kocie oczka Więcej zdjęć (2)

To smaczny pomysł na wykorzystanie zdrowej marchewki. Ciasteczka smakują rewelacyjnie i są godne polecenia.

Składniki:

Marchewkowe kocie oczka

25 już złożonych ciasteczek:

  • 225-230g maki pszennej
  • 100g masła (użyłam margaryny z wanilią)
  • 2 marchewki (dość duże)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35g cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura/dżem
  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kocie oczka

ETAP 1:

Marchewkowe kocie oczka
Marchewka powinna być starta na dość drobno.

Marchew obrać, umyć, a następnie zetrzeć na małych oczkach tarki.

Ciasto:

Marchewkowe kocie oczka
Ciasto powinno być dokładnie wymieszane.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, a następnie dodać masło i startą marchew.
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić - i w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody.

Formowanie:

Marchewkowe kocie oczka
Mniejsze oworki można robić za pomocą nakrętki od wody.

Z ciasta uformować kulę, a następnie cieniutko je rozwałkować i powykrawać z niego niewielkie kółka.
W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki.
Wszystkie ciasteczka przeżyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Marchewkowe kocie oczka
Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.

Składanie ciastek:

Marchewkowe kocie oczka
Ciastka przed złożeniem powinny być wystudzone.

Na środku każdego kółka położyć niewielką ilość konfitury/dżemu i przykryć ją/go ciastkiem z otworem.
Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem.