misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, kruche marchewkowe ciasteczka przełożone lekko kwaskowym dżemem. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty, oraz na jesienny wypad na łono natury.

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką

 

  • 200 g marchewki
  • 170 g mąki pszennej
  • 170 g mąki pełnoziarnistej
  • 260 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem do przełożenia (u mnie śliwkowo brzoskwiniowy)

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką
Marchewki dokładnie obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Obie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. To co zostanie na sitku wsypujemy do przesianych mąk. Dodajemy, cukier trzcinowy, startą marchew oraz dobrze schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki.Zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasteczek nakłuwamy widelcem.

Ciasteczka pieczemy w temp. 190 st przez około 15 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ciasteczka dżemem.
Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm
Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką
Za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka i układamy jej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką
Ciasteczka pieczemy w temp 190 st przez około 15 minut
Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką
Po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ciasteczka dżemem

Tagi:

marchewka