Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką
Marchewki dokładnie obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Obie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. To co zostanie na sitku wsypujemy do przesianych mąk. Dodajemy, cukier trzcinowy, startą marchew oraz dobrze schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki.Zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasteczek nakłuwamy widelcem.
Ciasteczka pieczemy w temp. 190 st przez około 15 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ciasteczka dżemem.
Obie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. To co zostanie na sitku wsypujemy do przesianych mąk. Dodajemy, cukier trzcinowy, startą marchew oraz dobrze schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki.Zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasteczek nakłuwamy widelcem.
Ciasteczka pieczemy w temp. 190 st przez około 15 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ciasteczka dżemem.
kapitan_barbarossa
misia5