Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasteczka marchewkowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miekkie ciasteczka z dodatkiem startej marchewki. Do wykrawania, czyli można zrobić razem z dzieckiem.

Ciasteczka marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka marchewkowe

 

  • mąka pszenna (użyłam typu 450) - 550g + 3 łyżki,
  • marchewka - 250g (waga po obraniu, jest to ok 4-5 marchewek średniej wielkosci),
  • olej - 200ml,
  • cukier - 200g (szklanka),
  • starta skórka z całej cytryny,
  • sok z cytryny - łyżka,
  • cukier waniliowy - 8g,
  • soda - łyżeczka,
  • sól - szczypta,
  • papier do pieczenia,
  • mąka pszenna do posypania stolnicy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka marchewkowe
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sodę rozpuścić w łyżce soku z cytryny. Mąkę przesiać z cukrami, dodać szczyptę soli, startą skórkę z cytryny oraz olej. Rękoma wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne dodać niewielką ilość mąki (dodałam 3 łyżki). Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Foremkami wykrawać kształty. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach przez 15-20 minut, w zależności od piekarnika i preferowanej miękkości ciastek. Im dłużej pieczemy, tym ciastka stają się bardziej twarde i kruche. Studzimy na kratce. Gdyby były za mało słodkie, można je posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka marchewkowe
Miekkie ciasteczka z dodatkiem startej marchewki. Do wykrawania
Ciasteczka marchewkowe
Marchewki obrać
Ciasteczka marchewkowe
Marchewki obrać
Ciasteczka marchewkowe
Sodę rozpuścić w łyżce soku z cytryny. Mąkę przesiać z cukrami

Tagi:

marchewka