Sposób przygotowania:
Ciasteczka marchewkowe
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sodę rozpuścić w łyżce soku z cytryny. Mąkę przesiać z cukrami, dodać szczyptę soli, startą skórkę z cytryny oraz olej. Rękoma wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne dodać niewielką ilość mąki (dodałam 3 łyżki). Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Foremkami wykrawać kształty. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach przez 15-20 minut, w zależności od piekarnika i preferowanej miękkości ciastek. Im dłużej pieczemy, tym ciastka stają się bardziej twarde i kruche. Studzimy na kratce. Gdyby były za mało słodkie, można je posypać cukrem pudrem.
Anula
Sarenka
A dziękuję :) A cóż to się z Toba podziewało, ze wieki Cie nie widziałam?!
anemon
koziorozec88
Pozdrawiam :)