iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Marchewkowe pod białą pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką

Marchewkowe pod białą pierzynką

Składniki:

Marchewkowe pod białą pierzynką

 

  • 350 g mąki
  • Sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szt masło
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag marchewki
  • 2 szt białka
  • cukier puder
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe pod białą pierzynką
Zaczynamy od przygotowania ciasta marchewkowego. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i cukier kryształ . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem odrobina soli i sokiem z cytryny na bardzo gęstą pianę. Białkiem smarujemy ciastka posypujemy migdałami i odstawiamy aby masa białkowa wyschła.

Tagi:

marchewka